Weetjes over Texel

Ben jij benieuwd naar wat leuke weetjes over Texel, dan ben je op deze pagina helemaal op de juiste plek. Je vindt in dit artikel namelijk informatie over de grootte van het eiland Texel, maar ook hoeveel inwoners Texel heeft. Tot slot hebben we nog een aantal interessante weetjes over het eiland Texel uiteengezet. De perfecte manier om na terugkomst van je vakantie op Texel nog wat extra’s te weten over het eiland.

Hoe groot is het eiland Texel?

De Texel lengte is gemiddeld genomen 20 kilometer. Op de vraag hoe lang is Texel kun je dus geen eenduidig antwoord geven, dit verschilt namelijk per meetpunt. De breedte van het eiland is ongeveer 8 kilometer. Hierdoor is het eiland ongeveer 170 vierkante kilometer groot, waarmee het ook direct het grootste eiland van de Nederlandse waddeneilanden is.

Hoeveel inwoners heeft Texel?

Texel heeft ongeveer 13.500 inwoners (2015). Hiervan is ongeveer 70% werkzaam in het toerisme. Een kleiner deel van ongeveer 20% van de inwoners Texel is werkzaam in de landbouw. In de zomer kan het aantal mensen dat op Texel verblijft oplopen tot 50.000 à 60.000 mensen. Al deze mensen verblijven in de ruim 45.000 slaapplaatsen of komen voor één dagje naar het eiland.

Belangrijke rol van Texel in de geschiedenis

Voordat Texel een toeristisch eiland werd, was het eiland in de 17e en 18e eeuw een belangrijke slagader in de tocht van de VOC naar de Oriënt. Hierbij vertrokken de schepen uit Amsterdam, Enkhuizen en Hoorn via de rede van Texel naar het nabije Oosten, het midden-Oosten en het verre Oosten.